Troubleshoot.Lockups/nl

From Shareaza Wiki
Jump to: navigation, search

Contents

Ik krijg foutmeldingen, blauwe schermen, crashes, of Shareaza loopt vast

Er zijn veel redenen waardoor dit kan gebeuren: het zou gerelateerd kunnen zijn aan de configuratie van Shareaza, een bug in Shareaza, een ander programma, of zelfs misschien een probleem met je systeem. De volgende suggesties werken in de meeste gevallen.

Shareaza Problemen

Meestal zit het probleem in Shareaza of de configuratie van Shareaza.

Schakel Plugins uit en zet het delen van voorvertoningsbestanden uit. Soms kan een plugin de aanleiding zijn tot een crash. Schakel de plugins uit in de plugins sectie van de instellingen. Als je deze sectie niet ziet, wissel dan naar de Tabbladstijl in het menu Menu's. Het delen van voorvertoningsbestanden kan worden uitgeschakeld in de Uploads sectie (haal het vinkje bij Deel voorvertoningen weg).

Download de meest recente versie

De meest recente versie bevat ontelbare bugfixes, beveiligingsupdates en vele nieuwe mogelijkheden ten opzichte van de oudere versies. Als je problemen hebt, kijk dan altijd eerst of je de meest recente versie hebt.

Voer een schone installatie uit

Dit is de "laatste mogelijkheid". Het zal je instellingen resetten en het geeft je een andere gebruikers hash (je verliest al je eDonkey credits). Het lost gewoonlijk problemen op met corruptie, verkeerde instellingen, en de meeste andere.

 • Deinstalleer Shareaza.
 • Bewaar alle benodigde bestanden uit je Shareaza map (Downloads of Incompletes).
 • Verwijder de gehele Shareaza map.
 • Download Shareaza en installeer het.
 • Configureer Shareaza, plaats zelf je bewaarde downloads en incomplete terug.

Computer problemen

Als het probleem niet opgelost is met de bovenstaande stappen, dan heeft het probleem waarschijnlijk te maken met Windows, of je hardware. Neem alsjeblieft in acht dat we geen ondersteuning geven voor pre-release besturingssystemen, je bent vrij om ze te proberen. Shareaza ondersteunt alleen Windows, dus het is onwaarschijnlijk dat het goed zal werken op andere besturingssytemen, maar je kunt het proberen.

Windows 9x gebruikers

Windows 95, 98 en ME werken met code die ze toestaat om slechts tot 100 gelijktijdige verbindingen te hebben - Shareaza kan meer dan duizend verbindingen hebben, afhankelijk van hoe het is ingesteld. Dit kan er toe leiden dat Windows vreemde dingen gaat doen zoals crashen, vastlopen of de verbinding met het internet verbreken. We raden ten zeerste aan dat je upgrade naar een recenter besturingssyteem, maar we realiseren ons dat niet alle gebruikers dat kunnen. Deze oplossing zal crashes oplossen, maar het zal een negatieve invloed hebben op de performance. Belangrijk: Windows XP, 2000, 2003 en NT zijn beter in dat opzicht.

 • Start Shareaza.
 • Ga naar het Download venster van de Instellingen (Tools > Shareaza instellingen > Verkeer > Downloads)
 • Verander 'Max. Downloads' naar '40'
 • Verander 'Bronnen per Bestand' naar '10"
 • Ga nu naar het 'eDonkey' venster
 • Verander de 'eDonkey Connecties' naar '40'
 • Herstart Shareaza

Schakel Auto Suspend/Standby/Slaapstand mogelijkheden uit

Voor diegenen die Shareaza altijd aan hebben staan, Windows heeft een slaapstand die automatisch na een vooraf ingestelde tijd actief wordt om energie te besparen. Een slaapstand van de computer verbreekt vaak de internetverbinding en kan sommige hardware belemmeren. Als je met Windows werkt, ga naar:

Configuratiescherm > Energiebeheer

File:Power Option Properties.jpg

Stel bij 'Vaste schijven' en 'Slaapstand' dit in op niet uitschakelen. Je kunt elke instelling van je beeldscherm/monitor energie opties proberen omdat het geen effect heeft op Shareaza of het internet.

Router gebruikers

Veel routers ondersteunen een bepaalde hoeveelheid verbindingen. Als die hoeveelheid wordt overschreden, dan kun je geen verbinding meer maken. Shareaza gebruikt net zoveel verbindingen als je internetverbinding ondersteund, waardoor de performance beter wordt. Er zijn drie stappen die je kunt nemen om dit te voorkomen:

 • Stel je router in - Een goede tip is om je router firmware te upgraden als er een nieuwe versie is, wat veel problemen zoals deze kan oplossen (zie de website van je fabrikant).
 • Verhoog de Download Connection Throttle - Deze instelling is recent toegevoegd om router overloads te voorkomen. Het vertraagt de tijd voor een verbinding en verspreid ze over een grotere tijdsduur. Om het te veranderen ga naar de Shareaza instellingen > Geavanceerd en verander Downloads.ConnectThrottle naar 250 ms. Je moet mogelijk dit nog verder verhogen als je nog steeds lock-ups krijgt, tot maximaal ongeveer 500 ms. Belangrijk: Je moet de Tabbladstijl (Menu's > Tabbladstijl) hebben ingeschakeld om deze instelling te kunnen veranderen.
 • Koop een nieuwe router - Als je al naar een reden hebt gezocht om een nieuwe router te kopen dan zou dit het kunnen zijn. Een gemiddelde router van DLink, Netgear of Linksys is een goede keuze.
 • Stel Shareaza in - Dit is een makkelijkere manier, maar het zal de performance verminderen.

Shareaza instellingen voor routers

 • Als eerste moet je het maximum aantal verbindingen dat je router aan kan weten. Er is geen test om dit te weten te komen, dus kijk bij de fabrikant van de router op de website. Als je geen aantal kunt vinden, dan is 255 een goede schatting).
 • Start Shareaza
 • Ga naar het Download venster (Tools > Shareaza instellingen > Verkeer > Downloads)
 • Stel Max. Downloads in op 40% van het maximum aantal verbindingen dat je router toestaat
 • Stel Bronnen per Bestand in op de helft van de Max. Downloads
 • Ga naar het 'eDonkey' venster
 • Stel eDonkey Connecties in op 40% van het maximum aantal verbindingen dat je router toestaat
 • Herstart Shareaza

Update/Vervang je NIC Kaart

De NIC kaart is een veel voorkomende oorzaak van blauwe schermen. De NIC is de kaart die een DSL of een Kabelmodem met een computer verbindt. Als je een breedband verbinding hebt, heb je waarschijnlijk een NIC. In de meeste gevallen kan één van de twee moeite hebben met het verwerken van een bepaald aantal verbindingen of verkeer en bezwijkt het. Om de stuurprogramma's te updaten moet je eerst het model en de fabrikant weten. Je kunt dit doen door naar het Configuratiescherm te gaan (Start > Configuratiescherm) Klassieke modus, op Systeem te klikken, en vervolgens naar Apparaatbeheer te gaan onder het Hardware tab. De NIC is te vinden onder de "Netwerk Adapters" sectie. Als je nieuw bent met stuurprogramma updates, ga dan naar de Help & Support sectie en post je vraag daar. Voeg ook de informatie toe die je zojuist hebt verzamelt (NIC-Kaart naam, Besturingssyteem, etc.), samen met info over je crash.

Update je besturingssysteem

Soms is het niet Shareaza dat het probleem is - het kan je computer zelf zijn. Bijvoorbeeld, een worm die MSBlaster heet heeft het voor elkaar gekregen om binnen te dringen in miljoenen huishoudens over de hele wereld, het veroorzaakte veel problemen. Dit (en andere dingen zoals dit) kan ervoor zorgen dat Shareaza en je computer niet goed meer werken. Gelukkig is er de Windows Update. Het levert patches voor Windows die heel goed mogelijk je bug kunnen oplossen, en mogelijk vele anderen.

Controleer op een virus

Voer een scan uit op virussen of spyware in je systeem. Dit kan problemen geven in Shareaza. Om je systeem te scannen, bevelen we ten zeerste aan om AVG Anti-Virus, SpyBot S&D en Ad-Aware te gebruiken - deze zijn allen gratis.

winsoxk en lsp's

Sommige spyware en adware staan er bekend om te knoeien met winsock en lsp configuraties, hier is wat daaraan gedaan kan worden. Download en installeer de fix, lsp fix. Frequente crashes en instabiliteit kunnen worden veroorzaakt door corrupte winsock instellingen en een gebroken lsp. Belangrijk om te weten is dat na het installeren van deze fixes en een reboot, Protowall gebruikers het Protowall stuurprogramma opnieuw zullen moeten installeren. Gebuikers moeten ook hun 'HOSTS' (C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\HOSTS in NT/2000/XP/2k3) bestand opnieuw installeren omdat het wordt aangepast, wat het verlies van netwerkverbindingen tot gevolg kan hebben.

Andere Software

Soms kan het zijn dat Shareaza crashed omdat andere software is geïnstalleerd op je PC. Soms kan dit opgelost worden door iets te veranderen in de instellingen van dat programma. Bijvoorbeeld, voor sommige virusscanners moet de Shareaza Incomplete map aan de uitgezonderde bestanden/mappen worden toegevoegt. Een andere optie is om deze software, als het niet de virusscanner is, niet te gebruiken wanneer je Shareaza gebruikt. In de meeste gevallen is de enige optie om de andere software te verwijderen. Voorbeelden van programma's waar dit de enige oplossing lijkt zijn:

 • ZoneAlarm 5 -->je kunt downgraden naar de vorige versie
 • Norman Antivirus
 • Steganos' Internet Anonym Pro
 • Ultra Network Sniffer
 • NVidia Active Armor

Dr. Watson

Als al het andere is mislukt, dan is het mogelijk dat je een bug hebt gevonden in Shareaza. Ze komen voor ;). Om mee te helpen het probleem op te lossen, probeer een Dr. Watson log te maken en het op het forum te posten.