QuickGuide.FirstStart/nl: Difference between revisions

From Shareaza Wiki
Jump to navigation Jump to search
m (1 revision)
 
(26 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
{{Languages|QuickGuide.FirstStart}}
{{Languages|QuickGuide.FirstStart}}


===Shareaza voor de eerste keer opstarten===
==Shareaza voor de eerste keer opstarten==
Nu dat je Shareaza succesvol hebt geïnstalleerd, start het dan nu voor de eerste keer op en geef het de vorm die het best bij jou en je computer past.
Als je Shareaza voor de eerste keer na het installeren opstart, dan moet je het eerst gaan instellen.


 
# Zoek op je Bureaublad / Snel Starten / Start Menu naar een icoon dat lijkt op een rood kristal met een gele slinger erom heen, hetzelfde dat gebruikt werd tijdens de installatie.  Dubbelklik erop om Shareaza te starten. (Let op: De Shareaza versies vóór 2.0.0.0 hebben een rode icoon met een gele “S” in plaats van het rode kristal met een "f".)
#Ga naar de Desktop en vind een rood icoon met een geel ''f''-teken erin, dezelfde die gebruikt werd tijdens de installatie.  Dubbelklik het om Shareaza op te starten. (Let op: De Shareaza versies vóór 2.0.0.0 zijn gemerkt met een gele “S” in plaats van de “f”.)
#Shareaza start nu op. Er zal een hulpvenster (wizard) verschijnen die je door het proces heen leidt. Ook kan er een scherm (The Remote) verschijnen voor het gebruik van de interne mediaplayer. Deze kun je voor nu òf sluiten of negeren.
#Shareaza start nu op. Er zal een hulpvenster (wizard) verschijnen die je door het proces heenleidt. Ook zal er een soort afstandsbediening (The Remote) verschijnen (deze kun je voor nu òf sluiten óf negeren). De afstandsbediening is een aansluiting voor Shareaza’s mediaspeler.  
#In de volgende stap moet je informatie invullen over je soort internetverbinding of over je upload- en downloadsnelheid, hierdoor kan Shareaza de maximale limieten instellen. Als je niet weet hoe snel je verbinding is, dan kun je dat [http://speedtest.net hier] testen. Probeer het een paar keer en kies een gemiddelde waarde. Bij de test kun je de eenheden instellen. (kbps : kilobits per seconde; KB/s : kilobytes per seconde; mbps: megabits per seconde enz.)
#De tweede stap van het hulpvenster zal je informatie vragen over je interverbinding, welke Shareaza zal helpen een maximale uitvoering te verkrijgen. Kies eerst op welke manier je verbonden bent. Er verschijnt een lijstje waarop je kunt aangeven welke [http://wiki.shareaza.com/static/NlFAQ.FirewallsRouters firewall] je hebt. Als je het niet weet, is het veilig dat je ''Ik kan geen inkomende connecties accepteren'' kiest. Dan kies je het soort verbinding dat je hebt, of de verbindingssnelheid, en klik op “Volgende”(“Next”) om verder te gaan.
#Kies of je je router automatisch wilt laten forwarden via UPnP (aanbevolen). Dit werkt alleen als je internet gateway (modem/router/NAT) UPnP ondersteunt. Als dat niet het geval is, dan moet je [[FAQ.FirewallsRouters/nl|dit later zelf handmatig instellen]]. Als je dit niet goed doet, dan heeft dat grote gevolgen voor het gebruik van Shareaza.
#Stap vier geeft je toestemming mappen toe te voegen die je wilt delen met Shareaza. Sommige standaardwaardes zijn al gesuggereerd, maar je kunt ze veilig wissen. Als je geen enkele map hebt om te delen, kun je deze stap overslaan en klik “Volgende”. (Let op: Je kunt later alsnog mappen toevoegen om te delen.)
#In stap drie kun je mappen toevoegen die je wilt delen met Shareaza. Sommige standaardmappen zijn al geselecteerd, maar je kunt ze veilig wissen. Deel wel altijd de map waarin Shareaza de downloads neerzet. Als je geen enkele map (meer) wilt toevoegen, kun je klikken op  “Volgende”. (NB.: Je kunt later mappen toevoegen om te delen.)
#Shareaza is communicatie gericht en gebruikers kunnen in andermans profielen rondneuzen en zelfs elkanders favorieten uitwisselen.  Om hier optimaal gebruik van te kunnen maken, kun je zoveel in een gebruikersprofiel invullen als je wilt. (Het dwingt je een naam te kiezen – wellicht een kleinigheid.) Alle informatie die je hier opschrijft kan later bewerkt of verwijdert worden. De gebruikersnaam die je hebt gekozen, kan naar anderen gestuurd worden wanneer zij programma’s van je downloaden of uploaden. Andere profielinformatie kan naar anderen verzonden worden wanneer zij rondsnuffelen of met je chatten. Dat is het enige waar de profielinformatie voor gebruikt wordt. Als je klaar bent, klik je “Volgende” om door te gaan.
#Shareaza is communicatie gericht en gebruikers kunnen in andermans profielen rondneuzen en elkaars favorieten uitwisselen.  Om hier optimaal gebruik van te kunnen maken, kun je zoveel gegevens in je gebruikersprofiel invullen als je wilt. (Het dwingt je een naam te kiezen.) Alle informatie die je hier invult kan later gewijzigd of verwijderd worden. De gebruikersnaam die je hebt gekozen, kan naar anderen gestuurd worden als zij bestanden van je downloaden of uploaden. Andere profielinformatie kan naar anderen verzonden worden wanneer zij rondsnuffelen of met je chatten. Dat is het enige waar de profielinformatie voor gebruikt wordt. Als je klaar bent, klik je “Volgende” om door te gaan.
#De wizard zal vragen wat voor soort aansluiting je wilt gebruiken in Shareaza. ‘Normal Mode’ is aanbevolen, maar je kunt ook voor ‘Power Mode’ kiezen.  
#De wizard zal vragen wat voor soort uiterlijk je wilt gebruiken. [[Display mode/nl#Normale stijl|‘Normale stijl’]] is aanbevolen (zeker voor nieuwe gebruikers), maar je kunt ook voor [[Display mode/nl#Tabbladstijl|‘Tabbladstijl’]] kiezen, die heeft meer opties.  
#Shareaza heeft vereenvoudigde voortgangsbalken om het gebruik van de Centrale Verwerkings Eenheid (CPU) te verminderen. Maar dit is zelden van kracht.
#Shareaza heeft vereenvoudigde vooruitgangsbalken om het gebruik van de CPU te verminderen. Maar dit was alleen in de beginjaren van Shareaza van belang.
#Shareaza heeft de optie om enkele toevoegingen weer te geven in de instellingen en het gebruikerscontact.
#Shareaza heeft de optie om enkele toevoegingen weer te geven in de instellingen en het contact van de gebruiker.
#Als je voor [[NlBitTorrent|BitTorrent]] een ander programma dan Shareaza wilt gebruiken, haal dan het vinkje weg. De [http://wiki.shareaza.com/static/NlOptions.Web Shareaza-instellingen] kunnen ook gebruikt worden bij het in- en uitschrijven bij Shareaza, als het behandelen van de .torrent-file voorbeeld.
#Als je voor [[ BitTorrent/nl | BitTorrent]] een ander programma dan Shareaza wilt gebruiken, haal dan het vinkje weg. De [[ Options.Web | Shareaza-instellingen]] kunnen hiervoor ook gebruikt worden.
#In deze laatste stap kun je bepalen wanneer Shareaza verbinding maakt met het netwerk. De twee hokjes bovenaan zijn doorgaans niet bewerkt, maar dat kan je naar hartelust veranderen.
#In de laatste stap kun je bepalen met welke netwerken Shareaza verbinding maakt. Kies in ieder geval [[Gnutella2/nl|Gnutella2]], anders krijg je aanmerkelijk minder resultaten als je gaat zoeken.
#Nu kun je op “Voltooien” klikken. Gefeliciteerd! Je hebt Shareaza nu geconfigureerd naar jouw maatstaven en kan je het gebruiken!
#Kies nu of je verbinding wilt maken wanneer de applicatie wordt gestart en of je de applicatie wilt starten op het moment dat Windows wordt gestart. De eerste optie lijkt ons standaard. Je kunt natuurlijk niet downloaden en uploaden zonder verbonden te zijn met minstens één netwerk.  
#Onthoud dat je deze assistent van <nowiki>SnelStart</nowiki> opnieuw kunt opstarten door het te kiezen onder Hulpmiddelen.
#Nu kun je op “Voltooien” klikken. Gefeliciteerd! Je hebt Shareaza nu geconfigureerd naar jouw wensen en kun je het gebruiken! Je kunt testen of het werkt via '''Hulp''' > '''Verbindingstest'''. Er moet een webpagina geopend worden, waarop na enige tijd het resultaat van de beide testen te zien is. Als er problemen zijn kijk dan naar de [[FAQ.FirewallsRouters/nl|portforwarding]] of zoek op {{Shareaza Forums|ons forum}}.
[http://wiki.shareaza.com/static/QuickGuide.Searching|Door naar de volgende stap &gt;&gt;] (Laten we beginnen met zoeken en downloaden van het netwerk.)
#Onthoud dat je deze <nowiki>SnelStart wizard</nowiki> opnieuw kunt starten door het te kiezen onder '''Tools'''.
[[ QuickGuide.Searching/nl | Verder naar de volgende stap &gt;&gt; ]] (Laten we beginnen met zoeken en downloaden van het netwerk.)

Latest revision as of 17:00, 15 March 2014

Shareaza voor de eerste keer opstarten

Als je Shareaza voor de eerste keer na het installeren opstart, dan moet je het eerst gaan instellen.

  1. Zoek op je Bureaublad / Snel Starten / Start Menu naar een icoon dat lijkt op een rood kristal met een gele slinger erom heen, hetzelfde dat gebruikt werd tijdens de installatie. Dubbelklik erop om Shareaza te starten. (Let op: De Shareaza versies vóór 2.0.0.0 hebben een rode icoon met een gele “S” in plaats van het rode kristal met een "f".)
  2. Shareaza start nu op. Er zal een hulpvenster (wizard) verschijnen die je door het proces heen leidt. Ook kan er een scherm (The Remote) verschijnen voor het gebruik van de interne mediaplayer. Deze kun je voor nu òf sluiten of negeren.
  3. In de volgende stap moet je informatie invullen over je soort internetverbinding of over je upload- en downloadsnelheid, hierdoor kan Shareaza de maximale limieten instellen. Als je niet weet hoe snel je verbinding is, dan kun je dat hier testen. Probeer het een paar keer en kies een gemiddelde waarde. Bij de test kun je de eenheden instellen. (kbps : kilobits per seconde; KB/s : kilobytes per seconde; mbps: megabits per seconde enz.)
  4. Kies of je je router automatisch wilt laten forwarden via UPnP (aanbevolen). Dit werkt alleen als je internet gateway (modem/router/NAT) UPnP ondersteunt. Als dat niet het geval is, dan moet je dit later zelf handmatig instellen. Als je dit niet goed doet, dan heeft dat grote gevolgen voor het gebruik van Shareaza.
  5. In stap drie kun je mappen toevoegen die je wilt delen met Shareaza. Sommige standaardmappen zijn al geselecteerd, maar je kunt ze veilig wissen. Deel wel altijd de map waarin Shareaza de downloads neerzet. Als je geen enkele map (meer) wilt toevoegen, kun je klikken op “Volgende”. (NB.: Je kunt later mappen toevoegen om te delen.)
  6. Shareaza is communicatie gericht en gebruikers kunnen in andermans profielen rondneuzen en elkaars favorieten uitwisselen. Om hier optimaal gebruik van te kunnen maken, kun je zoveel gegevens in je gebruikersprofiel invullen als je wilt. (Het dwingt je een naam te kiezen.) Alle informatie die je hier invult kan later gewijzigd of verwijderd worden. De gebruikersnaam die je hebt gekozen, kan naar anderen gestuurd worden als zij bestanden van je downloaden of uploaden. Andere profielinformatie kan naar anderen verzonden worden wanneer zij rondsnuffelen of met je chatten. Dat is het enige waar de profielinformatie voor gebruikt wordt. Als je klaar bent, klik je “Volgende” om door te gaan.
  7. De wizard zal vragen wat voor soort uiterlijk je wilt gebruiken. ‘Normale stijl’ is aanbevolen (zeker voor nieuwe gebruikers), maar je kunt ook voor ‘Tabbladstijl’ kiezen, die heeft meer opties.
  8. Shareaza heeft vereenvoudigde vooruitgangsbalken om het gebruik van de CPU te verminderen. Maar dit was alleen in de beginjaren van Shareaza van belang.
  9. Shareaza heeft de optie om enkele toevoegingen weer te geven in de instellingen en het contact van de gebruiker.
  10. Als je voor BitTorrent een ander programma dan Shareaza wilt gebruiken, haal dan het vinkje weg. De Shareaza-instellingen kunnen hiervoor ook gebruikt worden.
  11. In de laatste stap kun je bepalen met welke netwerken Shareaza verbinding maakt. Kies in ieder geval Gnutella2, anders krijg je aanmerkelijk minder resultaten als je gaat zoeken.
  12. Kies nu of je verbinding wilt maken wanneer de applicatie wordt gestart en of je de applicatie wilt starten op het moment dat Windows wordt gestart. De eerste optie lijkt ons standaard. Je kunt natuurlijk niet downloaden en uploaden zonder verbonden te zijn met minstens één netwerk.
  13. Nu kun je op “Voltooien” klikken. Gefeliciteerd! Je hebt Shareaza nu geconfigureerd naar jouw wensen en kun je het gebruiken! Je kunt testen of het werkt via Hulp > Verbindingstest. Er moet een webpagina geopend worden, waarop na enige tijd het resultaat van de beide testen te zien is. Als er problemen zijn kijk dan naar de portforwarding of zoek op ons forum.
  14. Onthoud dat je deze SnelStart wizard opnieuw kunt starten door het te kiezen onder Tools.

Verder naar de volgende stap >> (Laten we beginnen met zoeken en downloaden van het netwerk.)