QuickGuide.Searching/nl: Difference between revisions

From Shareaza Wiki
Jump to navigation Jump to search
(Fixing Layout)
 
(10 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{Languages|QuickGuide.Searching}}
{{Languages|QuickGuide.Searching}}


=Zoeken naar en het downloaden van mappen via het netwerk=
=Zoeken en downloaden van bestanden=


Nu kunnen we onze reis van mappen samen delen beginnen door de meest verwachte taak: zoeken naar en het downloaden van mappen via het netwerk.
Nu kunnen met het delen van onze bestanden beginnen door naar de ebstanden te zoeken en ze te downloaden via het netwerk.


Allereerst begroet Shareaza je met een hoofdscherm waar de meeste ervaringen omtrent het delen van mappen op geplaatst kunnen worden. Je kunt altijd naar dit overzicht terugkeren door op de menubalk “Home” aan te klikken.
Op het hoofdscherm zie je een bekopte weergave van gegevens over het downloaden. Je kunt altijd naar dit overzicht terugkeren door in de menubalk op “Home” te klikken.


Voor een gedetailleerde uitleg van de onderwerpen en de informatie die je op het hoofdscherm vond, kun je een kijkje nemen op het “Home”-gedeelte van de [[ Manual/nl | Shareaza handleiding ]].
Voor een gedetailleerde uitleg van de informatie die je op het hoofdscherm vind, kun je een kijkje nemen op het “Home”-gedeelte van de [[Manual/nl|Shareaza handleiding]].


Maar laten we verder gaan met de les:


Maar laten we verder gaan:


==Zoeken==
==Zoeken==
Voordat je op het netwerk gaat zoeken, moet je ervan verzekerd zijn dat Shareaza is opgestart. Om zeker te weten of dat zo is, kun je aan de linkerkant van het hoofdscherm de balk bekijken waarop “Verbonden” (“Connection”) staat; er zal “Gnutella2: Verbonden” of iets in de trant van “Gnutella2: 2hubs”. Als dat zo is, dan is Shareaza klaar om te beginnen, maar staat er “Gnutella2: Verbinden…” wacht dan even tot het is opgestart. Er kunnen nog andere netwerken verbonden zijn, maar hun status heeft in dit geval niet de nodige informatie op dit punt; Gnutella2 is het meest belangrijke netwerk van Shareaza.  
#Voordat je gaat zoeken, moet je ervan verzekerd zijn dat Shareaza verbonden is. Kijk aan de linkerkant van het hoofdscherm naar de balk waarop “Netwerk” staat; er zal “Gnutella2: Verbonden” of iets als “Gnutella2: 2hubs”. Als dat zo is, dan kun je gaan zoeken, maar staat er “Gnutella2: Verbinden…” wacht dan even. Er kunnen nog andere netwerken verbonden zijn, maar hun status is minder belangrijk; Gnutella2 is het belangrijkste netwerk van Shareaza.  
#Ga nu naar de plaats waar “Zoek Shareaza” staat (met een vergrootglas ernaast), eronder zie je een zoekbalk waar je zoektermen of wat je dan ook vinden wilt kunt intypen. Gewoonlijk omvatten ze sleutelwoorden die overeenkomen met hetgeen waar je naar op zoek bent, zoals de titel, onderwerp, thema of auteur. Probeer gericht te zoeken. Onthoud dat elk woord overeen kan komen met de mappen op het netwerk en Shareaza zal 60% van die zoekcriteria weergeven.  
#Ga nu naar de plaats waar “Zoek voor een bestand” staat (met een vergrootglas ernaast), eronder zie je een veld waar je zoektermen of wat je dan ook wilt vinden kunt intypen. Gewoonlijk omvatten ze sleutelwoorden die overeenkomen met hetgeen waar je naar op zoek bent, zoals de titel, onderwerp, thema of auteur. Probeer gericht te zoeken. Onthoud dat elk woord overeen kan komen met de bestanden op het netwerk en Shareaza zal een bestand tonen als aan minstens 60% van de zoekcriteria is voldaan.  
#Het veld beneden staat je toe het soort map dat je zoekt te kiezen: Je kunt “Audio” kiezen als je muziek wilt, “Video” voor films enzovoort. Als je nog niet zeker bent wat voor soort map je zoekt, dan kies je voor de optie Ëlk Bestandstype”.
#Het veld beneden staat je toe het soort bestand dat je zoekt te kiezen: Je kunt “Audio” kiezen als je muziek wilt, “Video” voor films enzovoort. Als je nog niet zeker bent wat voor soort bestand je zoekt, dan kies je voor de optie "Elk bestandstype”.
#Klik nu op “Start Zoeken”. Shareaza verandert het kijkvenster naar het zoekvenster, maar het zal eerst even leeg zijn wanneer het ’t netwerk afspeurt naar jouw zoekterm.  
#Klik nu op “Start Zoeken”. Shareaza opent nu een zoekvenster en begint met het doorzoeken van het netwerk met jouw zoekterm.  
#Zoekresultaten beginnen te verschijnen als er mappen gevonden zijn. Je kunt nu verder gaan met de “Download”-sectie in deze les (onderaan). Maar als je niet verder wilt gaan met zoeken, kun je het zoeken stoppen door op de rode cirkel met een “X” te klikken en waar “Stop” bijstaat. Om het zoekvenster in zijn geheel te sluiten, klik je het rode vierkantje met een “X” op de zoekbalk waarin de zoekterm staat geschreven.  
#Als er bestanden gevonden worden, dan worden de zoekresultaten getoond. Je kunt nu verder gaan met de “Download”-sectie in deze les (onderaan). Als je niet verder wilt gaan met zoeken, kun je het zoeken stoppen door op de rode cirkel met een “X” te klikken waar “Stoppen” achter staat. Om het zoekvenster in zijn geheel te sluiten, klik je het rode vierkantje met een “X” op de zoekbalk waarin de zoekterm staat.  
#Je kunt de [[FAQ.Searching/nl | Zoekfilter]] gebruiken om je resultaten te verdelen door ongewenste mappen te verwijderen.  
#Je kunt het [[FAQ.Searching/nl|Zoekfilter]] gebruiken om je resultaten te verbeteren door ongewenste bestanden niet te tonen.  
#Het is aanbevolen dat je tenminste 5 minuten wacht voordat je het zoeken opheft, zodat Shareaza het netwerk kan uitkammen voor jouw verzoek.
#Wacht tenminste 5 minuten voordat je het zoeken afbreekt, geef Shareaza de gelegenheid om jouw verzoek af te handelen.




==Het downloaden van de zoekresultaten.==
==Het downloaden van de zoekresultaten==
#Als de zoekresultaten eenmaal tevoorschijn komen, kun je de mappen downloaden waar je naar opzoek was. Als er teveel resultaten zijn kun je het zoeken stoppen.  
#Als er zoekresultaten getoond worden, kun je de bestanden downloaden waar je naar op zoek was. Als er teveel resultaten zijn kun je het zoeken stoppen.  
#Je kunt op de lijst de map bekijken die je wilde en als je wat meer informatie wilt hebben over een van de mappen, dan kun je de cursor erop zetten en er verschijnt een menuveldje waarop de gedetailleerde informatie van de map staat vermeld. Je kunt ook een map eenmaal aanklikken om andere informatie te bekijken.  
#Je kunt meer informatie over een bestand uit de lijst krijgen door er met de cursor overheen te gaan. Je krijgt een veldje met meer informatie over het bestand. Je kunt het bestand ook eenmaal aanklikken..  
#Om de gewenste map te downloaden, klik je het dubbel aan en Shareaza laat het “Verkeer” zien waar je de vooruitgang van de mapoverdracht kunt zien. (Let op: Voor een snellere overdracht is het vaak handig om mappen te downloaden met de meeste bronnen, zoals getoond op het lijstje van de bronnen. Doorgaans staan de mappen met de meeste bronnen bovenaan de zoekresultaten.)
#Om het gewenste bestand te downloaden, klik je het bestand dubbel aan en Shareaza laat het venster “Verkeer” zien waar je de voortgang van de overdracht kunt zien. (Let op: Voor een snellere overdracht is het vaak handig om het bestand te downloaden met de meeste bronnen, zoals getoond in de kolom "Bron/aantal".)
#Nu kunnen we teruggaan naar de zoekresultaten door naar de knop te gaan met de zoekterm die je gebruikte; die zit recht onder de menubalk.
#Je kunt teruggaan naar de zoekresultaten door op de knop te klikken met je zoekterm; op de regel onder de menubalk.




==De vooruitgang van het downloaden bekijken:==
==De voortgang van het downloaden bekijken==
#Op het hoofdscherm (“Home”) zie je aan de linkerkant een beknopte samenvatting van de mappen die aan het downloaden zijn; zet daar je cursor op en je krijgt nog meer gedetailleerde informatie.  
#Op het hoofdscherm (“Home”) zie je aan de linkerkant een beknopte samenvatting van de bestanden die aan het downloaden zijn; zet daar je cursor op en je krijgt meer gedetailleerde informatie.  
#Voor de volledige informatie over de downloads, klik je op “Verkeer”. Er is een lijst met mappen en daarnaast een balk met de vooruitgang welke eerst wit eerst, maar uiteindelijk gekleurd zal zijn als de map is opgehaald.
#Voor de volledige informatie over de downloads, klik je op “Verkeer”. Er is een lijst met bestanden en daarnaast een balk met de voortgang die eerst wit, maar uiteindelijk gekleurd zal zijn als het bestand is opgehaald.
#Tijdens het downloaden kunnen sommige mappen vooraf bekeken worden, om te zien of het werkelijk is wat je wilde. Om dit te doen klik je op de download en dan klik je op de knop “Voorvertonen” op de menubalk halverwege het scherm. Als je de download met de rechtermuis aanklikt verschijnt er een menulijstje, maar het dubbel aanklikken kan ook. ''Let op: Sommige downloads kunnen niet voorvertoont worden, maar dat wil dan nog niet zeggen dat het programma kapot is, het kan gewoon zijn dat het niet voorvertoont kan worden. Het kan ook zo zijn dat je niet de benodigde decoders hebt om het af te spelen. Voor meer informatie kun je kijken bij de [[FAQ.MediaPlayer/nl | Mediaspeler]] FAQ.''
#Tijdens het downloaden kunnen sommige bestanden vooraf bekeken worden, om te zien of het werkelijk is wat je wilde. Om dit te doen klik je op de download en dan klik je op de knop “Voorvertonen” op de menubalk halverwege het scherm. Als je de download met de rechtermuis aanklikt verschijnt er een menulijstje, maar het dubbel aanklikken kan ook. ''Let op: Sommige downloads kunnen niet voorvertoont worden, maar dat wil dan nog niet zeggen dat het bestand kapot is, het kan gewoon zijn dat het niet voorvertoont kan worden. Het kan ook zo zijn dat je niet de benodigde decoders hebt om het af te spelen. Voor meer informatie kun je kijken bij de [[FAQ.MediaPlayer/nl|veel gestelde vragen over de Mediaspeler]].''
#Mocht het dan zo zijn dat het niet de gewenste map is, dan kun je het altijd stopzetten door de onderste menubalk te gebruiken of het menulijstje (rechts aanklikken).
#Mocht het dan zo zijn dat het niet het gewenste bestand is, dan kun je het downloaden afbreken door de onderste menubalk te gebruiken of het menulijstje (rechts aanklikken).
#Als de mappen klaar zijn met downloaden, zal het overgaan naar de status Gecontroleerd, de voortgangsbalk zal grijs worden en hoogstwaarschijnlijk met een groene balk eronder. Voor informatie over de voortgangsbalk en de vooruitgang van het downloaden, kun je een kijkje nemen bij de [[ FAQ.MediaPlayer/nl | Mediaspeler]] FAQ. Uitleg over het “Verkeer” vind je ook op het deel van de Handleiding [[ FAQ.Transfers/nl | Verkeer]].  
#Als het downloaden klaar is, zal het overgaan naar de status Gecontroleerd, de voortgangsbalk zal grijs worden met waarschijnlijk een groene balk eronder. Voor informatie over de voortgangsbalk en de vooruitgang van het downloaden, kun je [[ FAQ.Transfers/nl|hier]] een kijkje nemen. Uitleg over het venster “Verkeer” vind je ook op het deel [[Manual.Transfers|Verkeer]] van de handleiding.  
#De opgehaalde mappen kunnen direct vanaf de lijst afgespeeld worden door ze dubbel aan te klikken; ook verschijnen ze aan de linkerkant van het “Home”-scherm. De beste plaats om de mappen te vinden is echter via de bibliotheek, welke als volgende wordt uitgelegd.
#De opgehaalde bestanden kunnen direct vanaf de lijst afgespeeld worden door ze dubbel aan te klikken; ook staan ze vermeld in de linkerkant van het “Home”-scherm. De beste plaats om de bestanden te vinden is echter in de bibliotheek.
#Om de lijst met mappen die al opgehaald zijn te wissen, klik je op de knop “Wis voltooide bestanden” aan de rechterkant van de “Download”-menubalk . Maar je kunt waar dan ook rechts klikken en het menulijstje gebruiken.
#Om de lijst met bestanden die al opgehaald zijn te wissen, klik je op de knop “Wis voltooide bestanden” aan de rechterkant van de “Download”-menubalk . Maar je kunt waar dan ook rechtsklikken en het contextlijstje gebruiken.


[[QuickGuide.Library/nl|Verder naar de volgende stap >>]]
[[QuickGuide.Library/nl|Verder naar de volgende stap >>]]
(Gebruik de bibliotheek om de opgehaalde mappen te beheren.)
(Gebruik de bibliotheek om de bestanden te beheren.)


(Let op: Onthoud dat sommige mappen die op het netwerk zijn gevonden kunnen auteursgerechtigd zijn en zijn niet legaal overdraagbaar. Shareaza gebruiken om onwettig auteursgerechtigd materiaal op te halen of te delen, kan tegen de wet zijn. Overtreed de nationale en internationale auteurswet niet!)
(Let op: Onthoud dat sommige bestanden die op het netwerk staan auteursgerechtigd zijn en niet legaal overdraagbaar zijn. Shareaza gebruiken om onwettig auteursgerechtigd materiaal op te halen of te delen, kan tegen de wet zijn. Overtreed de nationale en internationale auteurswetten niet!)

Latest revision as of 13:18, 17 January 2014

Zoeken en downloaden van bestanden

Nu kunnen met het delen van onze bestanden beginnen door naar de ebstanden te zoeken en ze te downloaden via het netwerk.

Op het hoofdscherm zie je een bekopte weergave van gegevens over het downloaden. Je kunt altijd naar dit overzicht terugkeren door in de menubalk op “Home” te klikken.

Voor een gedetailleerde uitleg van de informatie die je op het hoofdscherm vind, kun je een kijkje nemen op het “Home”-gedeelte van de Shareaza handleiding.


Maar laten we verder gaan:

Zoeken

  1. Voordat je gaat zoeken, moet je ervan verzekerd zijn dat Shareaza verbonden is. Kijk aan de linkerkant van het hoofdscherm naar de balk waarop “Netwerk” staat; er zal “Gnutella2: Verbonden” of iets als “Gnutella2: 2hubs”. Als dat zo is, dan kun je gaan zoeken, maar staat er “Gnutella2: Verbinden…” wacht dan even. Er kunnen nog andere netwerken verbonden zijn, maar hun status is minder belangrijk; Gnutella2 is het belangrijkste netwerk van Shareaza.
  2. Ga nu naar de plaats waar “Zoek voor een bestand” staat (met een vergrootglas ernaast), eronder zie je een veld waar je zoektermen of wat je dan ook wilt vinden kunt intypen. Gewoonlijk omvatten ze sleutelwoorden die overeenkomen met hetgeen waar je naar op zoek bent, zoals de titel, onderwerp, thema of auteur. Probeer gericht te zoeken. Onthoud dat elk woord overeen kan komen met de bestanden op het netwerk en Shareaza zal een bestand tonen als aan minstens 60% van de zoekcriteria is voldaan.
  3. Het veld beneden staat je toe het soort bestand dat je zoekt te kiezen: Je kunt “Audio” kiezen als je muziek wilt, “Video” voor films enzovoort. Als je nog niet zeker bent wat voor soort bestand je zoekt, dan kies je voor de optie "Elk bestandstype”.
  4. Klik nu op “Start Zoeken”. Shareaza opent nu een zoekvenster en begint met het doorzoeken van het netwerk met jouw zoekterm.
  5. Als er bestanden gevonden worden, dan worden de zoekresultaten getoond. Je kunt nu verder gaan met de “Download”-sectie in deze les (onderaan). Als je niet verder wilt gaan met zoeken, kun je het zoeken stoppen door op de rode cirkel met een “X” te klikken waar “Stoppen” achter staat. Om het zoekvenster in zijn geheel te sluiten, klik je het rode vierkantje met een “X” op de zoekbalk waarin de zoekterm staat.
  6. Je kunt het Zoekfilter gebruiken om je resultaten te verbeteren door ongewenste bestanden niet te tonen.
  7. Wacht tenminste 5 minuten voordat je het zoeken afbreekt, geef Shareaza de gelegenheid om jouw verzoek af te handelen.


Het downloaden van de zoekresultaten

  1. Als er zoekresultaten getoond worden, kun je de bestanden downloaden waar je naar op zoek was. Als er teveel resultaten zijn kun je het zoeken stoppen.
  2. Je kunt meer informatie over een bestand uit de lijst krijgen door er met de cursor overheen te gaan. Je krijgt een veldje met meer informatie over het bestand. Je kunt het bestand ook eenmaal aanklikken..
  3. Om het gewenste bestand te downloaden, klik je het bestand dubbel aan en Shareaza laat het venster “Verkeer” zien waar je de voortgang van de overdracht kunt zien. (Let op: Voor een snellere overdracht is het vaak handig om het bestand te downloaden met de meeste bronnen, zoals getoond in de kolom "Bron/aantal".)
  4. Je kunt teruggaan naar de zoekresultaten door op de knop te klikken met je zoekterm; op de regel onder de menubalk.


De voortgang van het downloaden bekijken

  1. Op het hoofdscherm (“Home”) zie je aan de linkerkant een beknopte samenvatting van de bestanden die aan het downloaden zijn; zet daar je cursor op en je krijgt meer gedetailleerde informatie.
  2. Voor de volledige informatie over de downloads, klik je op “Verkeer”. Er is een lijst met bestanden en daarnaast een balk met de voortgang die eerst wit, maar uiteindelijk gekleurd zal zijn als het bestand is opgehaald.
  3. Tijdens het downloaden kunnen sommige bestanden vooraf bekeken worden, om te zien of het werkelijk is wat je wilde. Om dit te doen klik je op de download en dan klik je op de knop “Voorvertonen” op de menubalk halverwege het scherm. Als je de download met de rechtermuis aanklikt verschijnt er een menulijstje, maar het dubbel aanklikken kan ook. Let op: Sommige downloads kunnen niet voorvertoont worden, maar dat wil dan nog niet zeggen dat het bestand kapot is, het kan gewoon zijn dat het niet voorvertoont kan worden. Het kan ook zo zijn dat je niet de benodigde decoders hebt om het af te spelen. Voor meer informatie kun je kijken bij de veel gestelde vragen over de Mediaspeler.
  4. Mocht het dan zo zijn dat het niet het gewenste bestand is, dan kun je het downloaden afbreken door de onderste menubalk te gebruiken of het menulijstje (rechts aanklikken).
  5. Als het downloaden klaar is, zal het overgaan naar de status Gecontroleerd, de voortgangsbalk zal grijs worden met waarschijnlijk een groene balk eronder. Voor informatie over de voortgangsbalk en de vooruitgang van het downloaden, kun je hier een kijkje nemen. Uitleg over het venster “Verkeer” vind je ook op het deel Verkeer van de handleiding.
  6. De opgehaalde bestanden kunnen direct vanaf de lijst afgespeeld worden door ze dubbel aan te klikken; ook staan ze vermeld in de linkerkant van het “Home”-scherm. De beste plaats om de bestanden te vinden is echter in de bibliotheek.
  7. Om de lijst met bestanden die al opgehaald zijn te wissen, klik je op de knop “Wis voltooide bestanden” aan de rechterkant van de “Download”-menubalk . Maar je kunt waar dan ook rechtsklikken en het contextlijstje gebruiken.

Verder naar de volgende stap >> (Gebruik de bibliotheek om de bestanden te beheren.)

(Let op: Onthoud dat sommige bestanden die op het netwerk staan auteursgerechtigd zijn en niet legaal overdraagbaar zijn. Shareaza gebruiken om onwettig auteursgerechtigd materiaal op te halen of te delen, kan tegen de wet zijn. Overtreed de nationale en internationale auteurswetten niet!)