SearchTipsByMike/nl
Languages: |
English • Deutsch • Español • Français • עברית • Italiano • Nederlands • Polski • Português • Русский • 中文(繁體) | e |
Waar gaat het over?
Een van de grote problemen met het oude Gnutella netwerk was, dat het soms onmogelijk was om precies te vinden waar je naar zocht. Als je een naam of titel intypte zoals jouw ogen (your eyes), gaf het overeenkomsten voor beide woorden. Dus je kreeg honderden trefwoorden voor dingen die je niet wilt.
Zoekmachines hebben dit probleem niet, omdat je daar op bewoordingen kunt zoeken. Voorbeeld: “jouw ogen” – en de zoekresultaten moeten exact dezelfde bewoordingen hebben, niet enkel de twee woorden.
DE ZOEKTIP
Wel, het nieuwe Gnutella2 netwerk ondersteunt óók het zoeken naar bewoordingen! Het is nu mogelijk om te zoeken naar “jouw ogen” en enkel resultaten te krijgen waar jouw ogen in voorkomen.
IS ER MEER?
Ja, er is meer. Woorden of bewoordingen die je intypt worden normaal gesproken beschouwt als “vereist”, dat wil zeggen: bij gelijke files is dat nodig. Dit kun je terugdraaien en zekere woorden of bewoordingen uitsluiten door er het minteken (-) voor te zetten. Voorbeeld: Zoeken naar honden-voer zal files vinden waar honden in voorkomen, maar geen voer. Zo gaat dat met bewoordingen ook. Voorbeeld: Zoeken naar jouw ogen – “jouw ogen”, zal files opleveren waar de woorden jouw en ogen in voorkomen, maar hebben niet de bewoordingen jouw ogen (zoals bij voorbeeld die ogen van jou).
IS ER MEER?
Ja, dat is er. Als je uitgebreid gaat zoeken, typ je in ieder veld in wat je wilt hebben, zoals een titel, de bitsnelheid, de lengte etc. Het staat je toe gerichter te zoeken, als je bij voorbeeld mij in de titel en jij in de artiestennaam wilt vinden.
Als je zoiets als een numeriek veld invoert als de bitsnelheid of de tijd, zal het zoeken naar een exacte waarde waarschijnlijk geen goed idee zijn. Je hebt er meer aan om naar een minimale of maximale waarde te zoeken. Dat kan je doen!
Als je files wilt vinden met een bitsnelheid van 192k of hoger, voer dan 192- in in het veld van de bitsnelheid. Let op het streepje aan het eind, het betekent “en hoger”. Als het 256k of minder moet zijn, geef je –256 aan. Als je alles tussen de 192 en 256 wilt zoeken, geef je 192-256 aan. Het is duidelijk dat het minteken (-) in het numerieke veld voor het bereik wordt gebruikt, anders dan voor uitgesloten dingen!
Dit is goed voor lengtes in seconden (tijd), lengtes in minuten (minuten), bitsnelheden in kbps (bitsnelheid) en frequenties in hertz (sampleRate; dit geeft aan hoeveel keer de computer het geluid per seconde meet). Nu kun je alle media files vinden die meer dan 8 minuten lang zijn met 192 kbps of meer!
HOE UITGEBREID IS DEZE ONDERSTEUNING?
Wel, deze stof is enkel van Gnutella2. Het Gnutella1 netwerk heeft niet de nodige bendelogica om dit soort vraagtekens netjes te behandelen en niet-Shareaza programma’s zal ze waarschijnlijk niet begrijpen. Oudere versies van Shareaza (1.6 en lager) zal het numerieke bereik qua zoeken wel begrijpen, maar dat is dan ook alles.
Dus als je een van deze dingen doet en nog steeds resultaten vindt die niet met Gnutella1 overeenkomen, kan dat de reden zijn!
Ik hoop dat dit een hele verbetering is en ik ben er erg over te spreken. Ik hoop dat het van pas komt.